Landschapscan Klimaatrobuuster Voedsellandschap Noorderkempen

 

In deze landschapsscan zit een studie van het agrocomplex vervat die het geheel van de agro-business-activiteiten met het bijhorende netwerk inzichtelijk maakt zoals het vandaag in het gebied actief is. Vanuit de landschapsscan en het agrocomplex worden de gebiedspecifieke uitdagingen en kansen voor een meer klimaatrobuuster voedsellandschap in beeld gebracht.

Leeswijzer

Voorliggende nota behelst de opmaak van een landschapsscan voor het project Klimaatrobuuster Voedsellandschap Noorderkempen. De 'Noorderkempen' beslaan in principe een ruimer gebied, maar binnen deze studie verwijzen we naar de gemeentes die behoren tot LEADER MarkAante Kempen, nl.: Baarle-Hertog, Beerse, Brecht, Essen, Hoogstraten, Kalmthout, Kapellen, Malle, Merksplas, Rijkevorsel, Stabroek, Wuustwezel en Zoersel.

 

DEEL 1 - Landschapsscan

De landschapsscan op gebiedsniveau of de 'light' versie van een landschapsbiografie legt de focus op een landschapsecologische analyse. Naar analogie met de methodiek van de landschapskarakterisatie gaan we van start met de opmaak van een aantal basiskaarten.
Deze basiskaarten vertrekken vanuit de logica van de landschapsvormende lagen. Hierbij wordt het landschap bestudeerd vanuit het terrein als drager van het landschap waarop het cultuurhistorisch geënt. De eenduidigheid van deze kaarten maakt het mogelijk om in een eerste stap analyses vanuit de relevante thema’s voor het gebied op te maken. Vervolgens combineren we de kaartlagen om interacties, karakteristieken en bijzonderheden tussen de kaarten in beeld te brengen. Dit laat toe om een gefundeerde en heldere landschapsscan op te bouwen.

De landsschapsscan wordt uit de opmaak van de basiskaarten aangevuld met onderzoek naar patronen en zoneringen voor het hele leadergebied. We gaan op zoek naar de identiteit van de deellandschappen en brengen deze in beeld aan de hand van verschillende thematieken. Gezien het belang van water (en de droogteproblematiek) binnen het kader van klimaatrobuustheid is dit een thema die extra aandacht krijgt.


DEEL 2 - Scan Agrocomplex

In de landschapsscan zit ook een nota van het agrocomplex vervat die het geheel van de agrobusinessactiviteiten met het bijhorende netwerk inzichtelijk maakt zoals het vandaag in het gebied actief is.

Bij het onderzoek naar het agrocomplex maken we gebruik van de bestaande info, data en kennis die beschikbaar is via de diverse onderzoeken en rapporten van o.a. de provincie Antwerpen. We vertalen de relevante data specifiek naar de Noorderkempen op schaal van elke gemeente. Enkele kerncijfers, de economische impact en relevantie voor een klimaatrobuuster voedsellandschap brengen we in beeld.


DEEL 3 - Gebiedsspecifieke uitdagingen

De ontwikkeling van een landschapsscan in combinatie met verwerking van de beschikbare gegevens over het actuele agrocomplex en de veelheid aan gesprekken in het landbouwgebied bieden een goede basis voor het in beeld brengen van gebiedsspecifieke uitdagingen en eerste kansen voor de Noorderkempen. Belangrijk bij het in beeld brengen is het helder inzichtelijk maken hoe deze uitdagingen en kansen gerelateerd zijn aan het huidige landschap. Met andere woorden deze uitdagingen en kansen dienen begrepen te worden in zijn context.

We hanteren hierbij een methodiek die de uitdagingen analyseert met focus vanuit drie invalshoeken: de sociologische en welzijnsgerelateerde uitdagingen, de economische en bedrijfstechnische uitdagingen en de ecologische en landschappelijke uitdagingen. Vanuit de huidige impact volgen een eerste inzicht van de potenties binnen deze landschapszones.

Deze nota, met haar drie onderdelen, biedt ondersteuning bij de opmaak van een gebiedsplan voor de ontwikkeling van een klimaatrobuuster landbouwlandschap.

 

Meer informatie bij deze studie

Contacteer Greet Aernouts - 014 85 27 07 - greet.aernouts@rurant.be

 

Downloads

Broed jij als lokaal bestuur of organisatie op een interessant idee dat het platteland versterkt?
Contacteer ons dan via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.