Buiten.Zicht #4 | Geen nieuws is goed nieuws (2023)

AV RLDV Wuustwezel 220701 015

05/12/2023

In elke editie van Buiten.Zicht laten we je kennismaken met een inspirerende persoon uit één van onze projecten. We stellen steeds maar één vraag: Wat heeft u onlangs gedaan om het platteland te versterken?

Voor deze 4e editie spraken we Karel Breugelmans, zeker 12 jaar lang betrokken bij LEADER, eerst als voorzitter, daarna als ondervoorzitter, en de jongste jaren ook als indiener van projectideeën. Karel wordt dit jaar 70 en besloot dat het tijd was enkele ‘buitendorpse’ zaken af te bouwen. En zo nemen we met veel dankbaarheid, een beetje treurnis en iets meer woorden dan gebruikelijk, afscheid. 

 

“Al mijn doen en laten, ook in mijn vrije tijd, draait om het platteland,” zegt Karel Breugelmans, woonachtig tussen de velden rond Wuustwezel. En dus vond zijn omgeving, en hijzelf gelukkig ook,  het maar normaal dat hij bij LEADER betrokken raakte. “Ik ben een plattelandsbewoner en ik geniet daar ten volle van. Ik ben dankbaar te mogen leven op een plek waar mensen elkaar nog kennen en voor elkaar inspringen als dat nodig is. Dat plattelandskarakter, samen met het open veld en de natuur rondom ons, zijn zaken die behouden moeten blijven. Daar wil ik me voor inzetten.” 

Iedereen op de kar

Met LEADER heeft Karel projecten kunnen goedkeuren en ontwikkelen die daaraan bijdragen en blijvend meerwaarde creëren. Hij is met name fier op projecten die de relatie burger-landbouw versterkt hebben. Een kleine greep:  ‘Verkeersveiligheid op den buiten’, een project waar onlangs de gemeente Retie de mosterd kwam halen voor het dit jaar afgeronde project ‘Gedeelde landbouwwegen’; 'BinnenBijBoeren' waar kinderen al eens kritische vragen durven stellen aan landbouwers in hun buurt; ‘Loeren bij de boeren’, een educatieve fietstocht door zes zeer agrarische Antwerpse plattelandsgemeenten; ‘Kleuterboeren’, dat werd overgenomen door plattelandsklassen.

Bijzonder betrokken is hij bij ‘BiBuBra’, de buurthuiswerking in de kapel van Braken (Wuustwezel) met permanentie van sociale diensten, een vaste groep wekelijkse bezoekers die met elkaar komen babbelen en eten, een huiswerkklasje, en bij uitbreiding ook mensen van naburige gemeenten die voor optredens en workshops komen afzakken. “De meerwaarde van die heel kleine concrete projecten is dat we LEADER naar de dorpen kunnen brengen. En dat is het doel: iedereen moet mee op de kar. Het is dan ook heel fijn dat er ook jonge mensen in het bestuursorgaan zitten.” 

Toekomst

In twaalf jaar tijd heeft Karel veel zien veranderen en was hij er getuige van dat niet elk project een lang leven beschoren was. “Ieder project start met goede bedoelingen, maar het mag mislukken. Dat is jammer, maar er is mogelijk een neveneffect van sociale verbondenheid door de samenwerking.” En de toekomst? “Ik hoop dat LEADER echt meer gaat inzetten op het begeleiden van kleinere projectindieners, de ‘amateurs’ zal ik maar zeggen, omdat de regels steeds ingewikkelder worden. Ik zou het jammer vinden als die kleine bottom-up initiatieven, waar LEADER eigenlijk voor dient, niet meer uitgevoerd kunnen worden. Ik word ook veel meer sturing gewaar tegenover de vrijheid om onze thema’s zelf te kiezen in het begin. Ik herken mezelf minder in de huidige thema’s en dat is een van de redenen dat ik het werk neerleg.”

“Maar”, vervolgt hij, “LEADER blijft wel een geweldig programma en ik ben ervan overtuigd dat je als LAG-lid (LAG – Lokale Actiegroep, jury en ambassadeurs van het LEADER-programma – red.) een geweldige promotionele rol kunt spelen. Het is een blijvende uitdaging om het platteland leefbaar te houden, en ik wens de LAG heel veel succes en goede projecten toe. Ik heb het doodgraag gedaan.” 

Meer informatie

Karel Breugelmans is voorzitter van Pleckske vzw, Toerisme Wuustwezel, Grenzeloos Braken vzw en de lokale afdeling van de Landelijke Gilden. Pleckske vzw gaat alle projecten die ze de afgelopen jaren gerealiseerd hebben op een webpagina bijeenbrengen als naslagwerk en beeldbank.

Foto boven: Karel op één van de in 2022 gerealiseerde uitkijkpunten in het project '(H)oogverblindend Landschap' van het Regionaal Landschap de Voorkempen ©. Foto onder: Karel in Meerle bij de opening van de fietsroute door Hoogstraten ('Loeren bij de boeren').

Broed jij als lokaal bestuur of organisatie op een interessant idee dat het platteland versterkt?
Contacteer ons dan via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.