Projecten en diensten

Oud Raveldonk logo

KOPLOPERS ARO beoogt de oprichting en ondersteuning van een koploperbeweging van land- en tuinbouwers in de drie gemeenten Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout. Om de toekomst van deze bedrijven te verzekeren, maatschappelijk draagvlak voor de beroepslandbouw te versterken en voldoende toegevoegde waarde in het gebied te kunnen behouden, bekijken we met de Koplopers hoe we dit het beste aanpakken. Dit gebeurt door in te zetten op drie sporen:

  • Oprichting en ondersteuning van een groep Koplopers. Een netwerk van trekkers dat nieuwe initiatieven start die bijdragen aan de globale doelstellingen. Deze groep wordt ondersteund door hun bijeenkomsten te faciliteren, de groep inhoudelijk te inspireren en het aanreiken van geschikte werkvormen, tools en financieringsmogelijkheden.
  • Effectieve realisaties. Eerste quick-win projecten die bijdragen aan de globale doelstellingen. 
  • Individuele bedrijfseconomische begeleiding land- en tuinbouwers. Dit doen we aan de hand van zowel een eerstelijns adviesfunctie, als een bedrijfseconomische doorrekening van nieuwe beoogde bedrijfsontwikkelingen. 

Projectresultaten

Storytelling: Oud-Raveldonk

Binnen het project werd ingezet op de vorming van een groep Koplopers: ambassadeurs van de lokale land- en tuinbouw. Deze trekkers ontwierpen een basisplan en besloten om vooral te werken rond draagvlak, lokaal voedsel en communicatie. In 2019 begonnen ze aan trainingstraject rond conceptueel denken en storytelling. Dat leidde in 2020 tot het ontstaan van Oud-Raveldonk: een initiatief waarbij de Koplopers alle land- en tuinbouwers uitnodigen om te ontdekken hoe zij kunnen bijdragen aan "het leven zoals het zou moeten zijn". De Koplopers willen optreden als buddy's om zo hun geïnteresseerde collega's de kneepjes van storytelling bij te brengen. Zo kunnen meerdere boeren hun eigen identiteit vertalen naar een uniek verhaal.

Neem zeker ook een kijkje op www.oud-raveldonk.be en lees hoe de Koplopers Oud-Raveldonk beleven en vorm geven. Of bekijk de filmpjes en dompel je meteen onder in de sfeer van Oud-Raveldonk.

Een sterke economische basis

De landbouwers uit het gebied kregen de kans om bedrijfseconomisch advies in te winnen. Vijfentwintig van hen vroegen eerstelijnsadvies aan. Ze ontvingen via telefoon of e-mail een antwoord op hun vragen rond innovatie. Boeren met ambitieuze ideeën of ingewikkelde dilemma's konden zich daarnaast kandidaat stellen voor een uitgebreid bedrijfseconomisch adviestraject. Tijdens deze individuele begeleidingstrajecten werd er onder andere ingezoomd op het vermarkten van vleespakketten, het verwerken van zuivel en het omschakelen van een melkveebedrijf naar een andere diersoort, wijnbouw op zandgrond en het verwerven van inspraak in de retail. Verbreding was een populair onderwerp maar niet als vervanging voor bestaande intensieve en technische bedrijfsactiviteiten. Het werd vooral aanzien als een manier om het bedrijf maatschappelijk en financieel op te waarderen.
 

Eyecatchers

Met de oprichting van Oud-Raveldonk willen de Koplopers hun dorpsgenoten vertellen waar landbouw in Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout voor staat. Maar een verhaal is nooit echt compleet zonder bijhorende beelden. Daarop zullen er op termijn opvallende eyecatchers in het landschap verschijnen om inwoners en recreanten visueel te prikkelen en kennis te laten maken met de landbouwidentiteit van het gebied. Verwacht je niet aan (alweer) een aantal infoborden maar wel aan creatieve, innovatieve elementen die geïnteresseerden actief onderdompelen in "het leven zoals het zou moeten zijn".

 

Expertise: Ondernemersnetwerken

Downloads

Koplopers ARO is een project van RURANT, provincie Antwerpen en de gemeenten Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout en met financiële steun vanuit het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn Platteland, Vlaanderen en Provincie Antwerpen

logo europa
vrn eu blauw slogan pdpo v2
RURANT logo lowres
logo provincie Antwerpen RGB
logo arendonk rgb
Oud Turnhout logo cymk
Ravels logo

Broed jij als lokaal bestuur of organisatie op een interessant idee dat het platteland versterkt?
Contacteer ons dan via info@rurant.be. We bekijken graag een mogelijke samenwerking.