Hoeve- en streekproducten

Lekkers met Streken, ook online!

Het streeklekkers uit onze provincie vind je op www.lekkersmetstreken.be.
Neem zeker een kijkje en je vindt vast een producent in jouw buurt.

----------------------------

DistriKempen maakt distributie van van verse producten mogelijk

De oprichting van DistriKempen is een belangrijke evolutie voor de promotie en het gebruik van hoeve- en streekproducten in de provincie Antwerpen. Voortaan kunnen horeca-uitbaters, toeristische ondernemers en detailhandelaars met één telefoontje of e-mail een uitgebreid gamma aan huisbereide en kwaliteitsvolle producten van eigen bodem bestellen en aan hun bedrijf laten leveren.

Vijf topproducenten uit de Antwerpse Kempen - Appelen Roes uit Oud-Turnhout, Franken Agro uit Mol, Hoeve De Ploeg uit Herselt, Wolkenhoeve uit Geel en Kempense Geitenkaas Polle uit Lichtaart - slaan hiervoor de handen in elkaar. Samen bieden ze een ruim palet aan verse zuivelproducten, vleeswaren, groenten en fruit aan.

De volgende maanden zal dit netwerk van producenten, en dus ook het aanbod, nog worden uitgebreid.
Voor de distributie doet DistriKempen een beroep op Distrego, de distributiefirma van Dorien en Geert Goris uit Oud-Turnhout, die speciaal voor dit doel werd opgericht. Zij zijn de belangrijkste schakel tussen de producent en de afnemer. Ze werken met een aangepaste koelwagen en beheren hun administratie met een op maat ontworpen computerprogramma. De distributie gebeurt via een slim systeem dat “pick, drive and deliver” heet. De bestelde goederen worden dezelfde dag bij de producent opgehaald en bij de bestemmeling bezorgd. Hierdoor zijn er geen kosten voor opslag en overslag. Bovendien is de versheid gegarandeerd.


Meer info en contact:
Veerle Minsaer, voorzitter DistriKempen - info@polle.be - 014/55.61.50

Dorien Goris, zaakvoerder Distrego en distributeur - distrego@distrikempen.be - 0473 545 201


Deze samenwerking kwam tot stand onder begeleiding van RURANT vzw, met de gewaardeerde medewerking van Innovatiesteunpunt en met steun van Europa en de provincie Antwerpen.

--------------------------

Mechels Natuurlijk

Stad en platteland
Op verschillende plaatsen in Europa worden verbindingen gelegd tussen
stad en platteland. De stad Mechelen kijkt naar de omliggende dorpen
Leest, Heffen, Hombeek en de wijk Battel, samen het Hombeeks Plateau genoemd.
In samenwerking met RURANT, het platform voor plattelandsontwikkeling
in de provincie Antwerpen, worden twee acties gerealiseerd:
- het ontmoetingscentrum De Kettinghe in Heffen
- het ondernemersnetwerk “Mechels natuurlijk”.

De stadsdiensten werken hiervoor samen met verschillende
organisaties, bewoners en ondernemers in het gebied.

Mechels natuurlijk
Door het opzetten van een ondernemersnetwerk willen we een nieuwe dynamiek creëren in het Mechelse buitengebied. Meestal zijn de ondernemers werkzaam in de land- en tuinbouwsector.
We ondersteunen ondernemers in het ontwikkelen van nieuwe activiteiten (hoevewinkel, rondleidingen, toerisme, …), organiseren vorming en inspiratiemomenten (uitstapjes naar ondernemers in andere regio’s) en zorgen voor gezamenlijke promotie. We willen de stads- en dorpsbewoners de weg wijzen naar het erf en de smaken en belevingen van het platteland.

De Kettinghe
Dit ontmoetingscentrum in het centrum van Heffen beschikt over een grote zaal (tot 188 personen) die opgedeeld kan worden in kleinere gedeelten, een uitgeruste keuken, een vergaderlokaal (tot 16 personen), een buitenplaats met grasplein en petanquebanen. Dit is het kloppende hart van de werking op het Hombeeks Plateau. Ook verenigen en privépersonen kunnen De Kettinghe huren voor allerlei evenementen.


Volg ons via
www.mechelen.be/mechelsnatuurlijk

facebook Mechels Natuurlijk

---------------------------

Horecabewustwordingstraject

"Hoe kunnen we de horeca in onze stad of gemeente ervan overtuigen om met lokale producten te werken?" Het is een vraag die vaak wordt gesteld. En terecht, het is immers een samenwerking waar alle partijen bij gebaat zijn.

De stad Geel kreeg van de provincie Antwerpen de kans om een jaar lang intensief in te zetten op deze symbiose. RURANT vzw heeft dit project begeleid. Samen hebben we met een sterke groep vrijwilligers en een aantal adviserende partners een intensief traject uitgestippeld dat samen te vatten is in 4 duidelijke stappen.

De brochure biedt een inspirerend overzicht van het horecabewustwordingstraject waar openbare besturen, toeristische diensten en bovenlokale organisaties ook elders mee aan de slag kunnen.
Neem zeker ook een kijkje op de website www.lekkergeel.be die opvalt door haar integrale aanpak.

De brochure kun je hier downloaden.

--------------------------

Stad aan de stoof

Op vraag van vzw RURANT ging Kempenaar en auteur van het boek Dominic Depreeuw op zoek naar typisch Antwerpse producten. Hij ontdekte een heleboel verrassende verhalen en leuke weetjes die schuilgaan achter culinaire specialiteiten als Seefbier, Roggeverdommekes, Mokatines, Filet d’Anvers of grijze frut. In het boek komen ruim 20 producenten uit het Antwerpse aan het woord.

‘Stad aan de Stoof’ belicht ook de eeuwenoude wisselwerking tussen stad en platteland op het vlak van voedselproductie en -voorziening. Een relatie die door de globalisering verwaterd lijkt te zijn, maar niets is minder waar. Het diverse gamma aan verse producten dat lokale producenten elke dag leveren, wordt net steeds vaker op prijs gesteld en biedt een grote culinaire meerwaarde.

De lezer kan ook zelf aan de slag met al dat Antwerpse lekkers aan de hand van een reeks recepten van chef-kok Wim Rubbens. Ze nodigen uit om ook thuis te kiezen voor streekproducten en ze een eigentijdse twist te geven. Deze unieke combinatie van informatie, verhalen én recepten maakt van ‘Stad aan de Stoof’ een origineel geschenk en dat niet alleen voor wie van lekker eten houdt. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel aan de prijs van 19,95 euro.

Het boek kwam tot stand in samenwerking met Stichting Kunstboek bvba en met de financiële ondersteuning van de Provincie Antwerpen. Met haar hoeve- en streekproductenbeleid geeft die permanente aandacht aan de promotie, verspreiding en vermarkting van lokale producten en het bijhorende verhaal. Op die manier wil de provincie ervoor zorgen dat de markt van hoeve- en streekproducten kan blijven groeien en lokaal ondernemerschap en tewerkstelling behouden blijven.

De voorstelling van dit unieke boek vond plaats op woensdag 3 december in De Groote Witte Arend in Antwerpen in aanwezigheid van provinciaal gedeputeerde Ludwig Caluwé, de auteur en chef-kok, producenten en het team dat aan het boek had meegewerkt.

---------------------------

Local food: welzijn op je bord?

Lekker en gezond eten in een aangename omgeving. Het lijkt evident, maar dat is niet altijd zo. Zeker niet wanneer je niet je eigen potje kunt koken. Zelfs als zorginstellingen gezonde en evenwichtige maaltijden aanbieden, verdwijnen grote hoeveelheden voedsel in de vuilbak en zijn supplementen en medicijnen nodig om ondervoeding tegen te gaan. Buitenlandse voorbeelden tonen nochtans aan dat de remedie niet ver van de deur gezocht hoeft te worden.

In Nijmegen (NL) en Cornwall (GB) heeft samenwerking met lokale voedselproducenten opmerkelijke resultaten opgeleverd. De zorgbehoevenden waren zeer opgetogen over de kwaliteit van hun maaltijden, wat hun algemene welbevinden ten goede kwam en leidde tot een verminderde inname van medicijnen. Zonder extra kosten werd bovendien een kleinere ecologische voetafdruk gerealiseerd en een stimulans gegeven aan de regionale economie.

Op deze studiedag vertelden enkele ervaringsdeskundigen hoe ze lokale producten integreerden in hun maaltijden, over de voordelen die het heeft opgeleverd en de moeilijkheden die ze overwonnen.

Informatie over het onderwerp

Local food, welzijn op je bord - presentaties studiedag

581.jpg

583.jpg

584.jpg